La música de Balanyà i López inclou la música ètnica i l’expressió avantguardista contemporània. Llibertat absoluta i innovació en mans de dues potents personalitats musicals. La ressonància de Balanyà i López en l’escena de la música improvisada fa que els seus concerts desperten sempre un gran interès.
El 18 de gener, Balanyà i López aniran a l’estudi de Ferran Conangla a Barcelona, per masteritzar un enregistrament que varen fer recentment a Brussel·les. El resultat sortirà properament en forma de CD.
La carrera del pianista barceloní resident a Brussel·les Josep-Maria Balanyà, amb més de 40 anys de treball a l’escenari i 20 discs enregistrats, l’ha dut des de la música clàssica i el jazz fins a especialitzar-se en la improvisació, l’art acústic experimental i la performance. Balanyà és també improvisador, compositor, director d’orquestres d’improvisació, artista sonor i pintor. Ha estudiat a la Swiss Jazz School i a la Hochschule für Musik und Theater de Berna, ha assistit a seminaris de composició de Helmut Lachenmann, Ivan Fedele i Walter Zimmermann i a tallers d’improvisació amb Borah Bergman a Nova York.
El seu catàleg comprèn més de 140 obres. En els llindars entre la música i la performance ha dut a terme les seves accions més imaginatives, com el recital en la foscor absoluta a la Sendesaal de Bremen o el concert per a les campanes de la catedral de Trèveris (Alemanya). Els seus treballs com a pianista solista combinen el so pur de l’instrument amb tècniques de piano preparat o manipulat. Ha tocat amb Hans Koch, Joachim Kühn, Franz Hautzinger i molts d’altres. Els concerts de Balanyà són rituals enèrgics – hom diria que toca el piano amb tot el cos –
on es percep la presencia de la música feta matèria.
El bateria, percussionista i compositor Ramón López, nascut a Alacant va començar a tocar als anys 70. El 1980, un concert de Max Roach en solitari va canviar fonamentalment la seva comprensió de la música. El 1985 va traslladar-se a París, des d’on es va introduïr en el camp de l’escena francesa experimental. Al mateix temps s’interessa per la música india i estudia tabla durant molts anys a França i a l’India. De 1994 a 2001 ensenya tabla al Conservatori de Paris CNSMDP, junt amb Patrick Moutal. De 1997 a 2000 treballa a l’Orchestre National de Jazz. López ha tocat amb músics Andrew Cyrille, Sonny Fortune, Barry Guy, Daniel Humair, Joachim Kühn, Joelle Leandre, George Lewis, Roscoe Mitchell, Michel Portal, Enrico Rava, Louis Sclavis, Archie Shepp, John Surman, Mal Waldron, Christine Wodrascka i altres notables músics de jazz contemporani, actuant en concerts i festivals al voltant de món. Ha gravat un centenar d’àlbums i actualment és un dels músics europeus més respectats en l’àmbit del jazz contemporani i la música improvisada. El govern francès el va nomenar “Chevalier of the Order of Arts and Letters” el 2008.
Obrim portes: 21h
Concert: 21:30h
Entrades: 7€/10€